DESPRE MINE CONTACT CURSURI COACHING TRAINING DEZVOLTARE PERSONALA PSIHOTERAPIE INDIVIDUALA

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o relatie interpersonala intre pacient si psihoterapeut prin care se investigheaza si se intelege natura suferintei cu care vine pacientul, cu scopul de a gasi solutii la problemele acestuia si de a-l elibera de suferinta. Demersul terapeutic are ca scop producerea de modificari la nivelul personalitatii in vederea unei mai bune adaptari la mediu.


Unde se aplica?

Psihoterapia se aplica in cazul unor probleme precum: depresie, anxietate, fobii, obsesii, ticuri, atacuri de panica, afectiuni psiho-somatice, probleme legate de stima de sine, sentimente de culpabilitate, doliu, probleme personale si familiale, probleme de cuplu marital, probleme de relationare, tulburari de dinamica sexuala, insomnii, enurezis, tulburari ale comportamentului alimentar etc.


Cum aleg terapeutul?

Terapeutii se diferentiaza prin capacitatea de care dau dovada in manuirea si exploatarea resurselor instrumentarului lor, precum si prin puterea de a empatiza cu clientul. Terapeutul bun are o serie de calitati, inspira siguranta, stie sa mobilizeze, sa-si sustina clientul, sa nu il judece.

Daca dupa 3-4 sedinte terapeutul nu reuseste sa inspire incredere, daca nu va simtiti inteles, ascultat si respectat este de preferat sa incercati la un altul.


Cand aleg psihoterapia?

A merge la un psihoterapeut nu este un demers de care sa ne jenam sau dovada unei slabiciuni, ci este o dovada de curaj. In unele tari, precum Statele Unite, a avea un psiholog personal este un lucru care tine de conditia sociala si care te pune in valoare. Asadar, atunci cand nu te simti in largul tau, cand nu-ti mai gasesti linistea cand simti ca viata nu-ti mai ofera nimic bun, cand fericirea pe care o astepti nu mai vine, cand simti ca nu mai ai resurse sa mergi mai departe si ca nu mai exista speranta pentru tine, atunci este momentul sa recunosti ca ai o problema si sa contactezi un psihoterapeut.


Cum se desfasoara o sedinta de psihoterapie?

Sedinta de terapie se desfasoara intr-un cadru adecvat, in deplina confidentialitate, intalnirile avand loc de obicei o data pe saptamana. In cazul psihoterapiei individuale, intalnirea este intre pacient si psihoterapeut si dureaza 50 de minute.


Ce nu este psihoterapia?

Terapia nu este un loc in care sa primesti sfaturi,  ci un loc in care sa te redescoperi pe tine, propriile resurse, propriile prioritati, propriul Drum.

”Da-i omului un peste si il vei hrani pentru o zi. Invata-l cum sa pescuiasca si il vei hrani toata viata.”


Care este diferenta dintre psihoterapeut si psihiatru?

Psihologul este absolvent al facultatii de psihologie , psihiatrul este absolvent al facultatii de medicina, cu specializare in psihiatrie. Psihoterapeutul este un psiholog ( mai rar medic) care are o specializare intr-o forma de terapie recunoscuta la nivel national si international.


Psihoterapeutul abordeaza pacientul ca o entitate unica, nu pune diagnostic si nu prescrie medicamente. El exploreaza lumea interioara a pacientului, slabiciunile si punctele tari, scoate in evidenta resurse si  il ajuta sa-si optimizeze propria configuratie a personalitatii sale.

Psihiatrul pune diagnostic, prescrie  retete medicale si interneaza pacientii cu probleme grave de sanatate mintala in clinici de specialitate.